назад

20-годишният Ян Бинтао изненада Хигинс и грабна първа титла от "Мастърс"

20-годишният Ян Бинтао изненада Хигинс и грабна първа титла от "Мастърс"

Младият китаец удари четирикратния световен шампион Джон Хигинс, за да грабне първата си титла от "Тройната корона", превръщайки се в най-младия шампион в турнира от 26 години.

20-годишният Ян, който дори не е бил роден при първия триумф на шотландецът в надпреварата през 1999-та година, стигна до успех с 10-8 в спора за титлата.

"Вълшебника от Уишоу" определено има за какво да съжалява, след като в дадени моменти от срещата водеше с 3-5 и 5-7, но в край на сметка допусна обрат.

По пътя към трофея китаецът реализира седем серии над 50 точки и записа един сенчъри брейк от 103 пункта, като много важни за успеха се оказаха, четири много завързани партии, които Бинтао измъкна от Хигинс, чиито характер много често му помага в подобни ситуации.

С успеха Ян се превърна в най-младия шампион в турнира от над четвърт век насам след Рони О‘Съливан, който бе едва на 19 години при първия си триумф на Мастърс след победа именно над Хигинс във финала през 1995.

Бинтао също така стана едва вторият състезател от Китай, който печели турнира, след Дин Дзюнхуей, който го стори преди точно 10 години.

„Много съм развълнуван. Представях си как бих празнувал, но съм много спокоен, въпреки че не играх добре в последните няколко фрейма. Но не се отказах“, сподели развълнуваният азиатец за BBC.

Джон Хигинс пък джентълменски отдаде дължимото и определи Ян за суперзвездата на бъдещето. „Той е горе-долу на същата възраст на сина ми. Ян може да стане световен шампион без никакво съмнение, така че китайците са големи късметлии, че го имат“, изказа се ласкаво шотландецът.

Топ 24
Най-четени