назад

Бах: Олимпиадата в Токио може да се проведе и без ваксина срещу COVID-19

от Борил Гочев , Източник: БГНЕС
13:51, 24.09.2020
Още
Бах: Олимпиадата в Токио може да се проведе и без ваксина срещу COVID-19

Олимпийският шеф Томас Бах, заяви, че Игрите в Токио могат да се проведат следващата година дори без ваксина срещу коронавируса, давайки за пример успеха на Тур дьо Франс.

Германецът вдъхна оптимизъм по време на среща с организаторите на Токио 2020, обещавайки да направи отложеното събитие истински триумф независимо от несигурността, предизвикана от пандемията.

„Можем да видим, че спортът се завръща бавно, но сигурно, и, че няколко големи събития вече бяха успешно организирани наскоро, включително мачовете в различните японски първенства. Също така, други сложни за организация събития като Тур дьо Франс и други, което показа на нас и на света, че можем да организираме безопасни спортни събития дори без ваксина“, заяви той чрез видеовръзка.

президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) допълни, че евентуалното откриване на ваксина и прогрес в бързото тестване „би било от голяма полза“ за провеждането на събитието.

Игрите през 2020 бяха отложени по-рано тази година заради пандемията от коронавирус. Откриващата церемония засега е планувана за 23 юли, 2021, и организаторите настояват, че Игрите ще се проведат под някаква форма – и ще бъдат безопасни за всички участници.

Фармацевтичните компании са в надпревара с времето да произведат ефективна ваксина срещу вируса, който до момента отне живота на над 970 000 души по света и зарази почти 32 млн. Няколко водещи кандидати за ваксини са в последен етап на тестване.

Бах заяви, че е невъзможно да направи логистичен план за всеки сценарий, и каза, че организаторите няма да бъдат подлагани на натиск във взимането на необмислени изявления относно това как ще протече Олимпиадата.

„Трябва да работим усилено и разумно, а впоследствие и в подходящия момент да вземем правилните решения. Сигурен съм, че тези олимпийски игри ще се проведат – това ще бъде историческо в различни аспекти, ще бъде успешно и ще го постигнем заедно“, завърши президентът на МОК.

Топ 24
Най-четени