назад

България изпусна да победи Гърция в Сараево

България изпусна да победи Гърция в Сараево

България записа второ поражение в ноемврийския прозорец на квалификациите за ЕвроБаскет 2022.

В „балона“ в Сараево момчетата ни отстъпиха след продължение на Гърция със 78:84.

Българите водеха в по-голямата част от мача, като авансът им през втората четвърт достигна 16 точки, но в крайна сметка отстъпиха след серия силни изяви на гърците в стрелбата от дистанция в последните минути.

България започна ударно мача. Избраниците на Росен Барчовски вкараха 5 тройки само в първата четвърт, колкото имаха за целия мач срещу Босна и Херцеговина в петък. Успеваемостта им беше изключителна – 71% при 5 успешни от 7 опита.

Втората четвърт започна в същото русло, като авансът на нашите достигна 16 точки. След това дойдоха проблемите. В края на втората и началото на третата част момчетата с бели екипи попаднаха в дупка. Цели 10 минути, до седмата минута на третата четвърт, българите не успяха да отбележат и точка. За това време гърците вкараха 17 и дори поведоха с42:41. Чак тогава Дий Бост „отпуши“ коша с точен изстрел за три точки. Последва серия 11-0 за България и тимът ни поведе отново с двуцифрен аванс – 52:42.

До края обаче гърците отново успяха да наваксат, въпреки, че българите пак успяваха да се откъснат, но се оставяха да бъдат застигнати. Така след силна игра и отлични стрелби от дистанция на Йоанис Атинау мачът влезе в продължение при 71:71. В овъртайма гърците отново показаха по-точен мерник и спечелиха с 84:78. Чавдар Костов завърши с 15 точки за тима ни. Дий Бост добави 12, Венцислав Петков се включи с 11, а Александър Янев – с 9 и 8 борби. Силно игра и Цветомир Чернокожев, вкарал 8 точки.

„Започнахме мача много добре. Играхме бързо, хвърлихме много енергия в защита. Всичко вървеше много добре за нас, но в края на двубоя изгубихме контрола. Направихме грешки в нападение. Нямахме тази енергия, от която се нуждаехме. Те отбелязаха лесни кошове, срещата отиде в продължение и там загубихме всичко“, заяви в микс-зоната Чавдар Костов след срещата.

Проблемите отново бяха в подкошието, като съперникът овладя 60 борби срещу 38 за българите. След този двубой България е с баланс 1-3 в групата, докато Гърция е с актив 3-1.

Топ 24
Най-четени