назад

България в четвърта урна за жребия за квалификациите за Мондиал 2022

от Борил Гочев
11:35, 19.11.2020
Футбол
България в четвърта урна за жребия за квалификациите за Мондиал 2022

След слабото представяне в "Лигата на Нациите" през есента нашия тим попадна в четвърта урна за квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022 година в Катар.

В урната на България са още Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Грузия, Израел, Беларус и Люксембург, които със сигурност няма да бъдат сред съперниците на националите в пресявките за световното първенство.

В първите пет урни попадат по десет отбора, а в последната шеста - 5, като така половината от десетте квалификационни групи ще бъдат с по 6 състава, а останалите пет - с по 5.

Квалификациите ще бъдат проведени в периода март-ноември 2021 година, като ще се играе на разменено гостуване.

Победителите във всяка една от 10-те групи се класират директно за Мондиала в Катар, докато завършилите на второ място ще участват в допълнителните плейофи през март 2022 година.

В тези плейофи към 10-те подгласници ще се присъединят и двама от победителите от груповата фаза на Лигата на Нациите, които все още не са си осигурили виза за първенството в Катар. Тези 12 тима ще бъдат разделени в три различни потока, които ще определят и последните три европейски квоти.

Церемонията по теглене на жребия за квалификациите за Мондиала в Катар е на 7 декември, като ще бъде проведена онлайн във връзка с противоепидемичните мерки срещу COVID-19.

Ето и разпределението по урнир за жребия:

Урна 1 - Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Хърватия, Италия, Германия, Дания, Нидерландия

Урна 2 - Швейцария, Полша, Швеция, Уелс, Украйна, Австрия, Словакия, Сърбия, Турция, Румъния

Урна 3 - Русия, Ирландия, Северна Ирландия, Норвегия, Унгария, Исландия, Шотландия, Чехия, Финландия, Гърция

Урна 4 - БЪЛГАРИЯ, Босна и Херцеговина, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Грузия, Израел, Беларус и Люксембург

Урна 5 - Кипър, Армения, Фарьорски острови, Естония, Азербайджан, Казахстан, Косово, Литва, Латвия, Андора

Урна 6 - Молдова, Малта, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино.

Топ 24
Най-четени