назад

Боряна Калейн: Сълзите бяха за това, че успях да се преборя със себе си

Боряна Калейн: Сълзите бяха за това, че успях да се преборя със себе си

Родната гимнастичка говори в емоционално интервю за колегите от БНР минути след финала на бухалки в надпреварата от веригата Гран При в Москва, в който тя грабна златното отличие, изпреварвайки две от звездите на домакините, сестрите Арина и Дина Аверина.

След успеха Калейн сподели, че се насладила изцяло на съчетанието си с бухалки, което е и нейната любима композиця.

„Изпитах невероятна емоция, особено по време на съчетанията с топка и с лента. Съчетанието с топка е на уникална музика и ме окрилява. Съчетанието с бухалки винаги една огромна наслада за мен. Те са ми любимата композиция. Бях много концентрирана, тъй като са два уреда и вероятността за грешка е много по-голяма. Там не се отдадох толкова на емоциите си, колкото на другите два уреда. Трикото за съчетанието с топка дойде при мен буквално един ден преди да заминем за Москва. Имах време само за една тренировка с него, за да видя дали ще ми е удобно. Уникално е, поздравления за нашият дизайнер Невена Братанова. Моделът го измислихме взаимно. По-скоро решихме, че ще направим нещо по-българско, нещо по-типично и близко до народната носия. Взехме модела от един костюм на госпожа Илиана Раева, с който беше на световното първенство в София през 2018 година. Още тогава ми направи впечатление и много ми хареса.“

Родната гимнастичка изрази задоволството си от факта, че в залата имаше публика, макар и капацитетът да бе запълнен само на 50 процента.

„Това беше първото състезание от почти година, като изключим европейското първенство. Атмосферата в Москва беше много по-хубава отколкото на самото европейско, защото руснаците имаха разрешение залата да бъде пълна на 50 процента. Това беше уникално. Едно състезание без публика не е истинско състезание“, разказа възпитаничката на Мариана Памукова.

Боряна допълни още, че сълзите и на подиума са били от радост, че е успяла да издържи на огромното напрежение по време на състезанието.

„След края на състезанието Мариана Памукова ме поздрави и ми каза, че се гордее с мен. Тогава ми избиха сълзи от щастие. Когато се качих на почетната стълбичка по време на награждаването за бухалките се сетих за целия ден. Сетих се как преминаха и четирите съчетания. Как успях въпреки напрежението да се изолирам, да се абстрахирам от цялата обстановка, да застана като на тренировка и да ги изиграя. Бях много горда от себе си, че успях да го постигна. Сълзите не бяха от това, че съм спечелила златен медал, а от това, че успях да се преборя със себе си. Харесва ми това, че мога да бъда новатор. Със съчетанията, с музиката, с триката се стремим към това. Радвам се, че футетеата са нещо, с което ще бъда запомнена и което бъдещите гимнастички ще трябва да се стремят да подобрят“.

Накрая Калейн благодари на всички, които са били до нея по време на надпреварата и обяви, че я очаква още работа преди състезанието за Световната Купа в София през март.

„Нашият съдия Филипа Филипова също е много доволна от мен. Естествено без нея, този успех нямаше да е наистина реален. Успехът няма да бъде възможен и без госпожа Илиана Раева и госпожа Бранимира Маркова. Много е важно да имаме съдия на състезанията. Много съм благодарна на Филипа Филипова, че беше до мен и ми помагаше

Сега до световната купа в София ми предстои много работа. Това състезание все едно не е било. Има промени, които ще направим по композициите, но те ще са в положителна посока“, завърши нашата грация.

Топ 24
Най-четени