назад

Европейското първенство по спортна гимнастика – завръщането на звездите

от Димитър Русев , Източник: БНР
15:22, 22.04.2021
Други спортове
Европейското първенство по спортна гимнастика – завръщането на звездите

Европейското първенство по спортна гимнастика, което се провежда в швейцарския град Базел е белязано от звездно присъствие. Част от големите имена в женската спортна гимнастика отново са на килима.

След няколко години спад, сега Ванеса Ферари показа, че не случайно е една от звездите в този спорт. Италианката, чиято майка е българка, се нареди на 7-мо място в квалификацията за многобоя със сбор 53.765 точки. Световната шампионка в многобоя от 2006 година ще се бори за отличията и във финала на земя, където влезе с четвърти резултат – 13.633 точки.

Представителката на домакините Джулия Щайнгрубер също влезе в топ 10 с резултат от 53.299 точки и е с амбиции за медалите в многобоя. Джулия, проби в световната гимнастика под ръководството на българина Золатан Йорданов. През 2015 година тя стана първата швейцарка в историята, която печели титлата в многобоя в шампионат на Стария континент. Носителката на бронзов медал от Олимпиадата през 20216 е претендентка и се стреми да се качи на почетната стълбичка след като влезе с трети резултат във финала на прескок и с пети в този на земя.

Силната румънска школа си каза думата и на това европейско първенство чрез Лариса Йордаке. Гимнастичката, която на 12 години румънската преса нариче - "Йордаке - Новата Надя“ събра от четирите си изигравания 54.698 точки и влезе в топ 24 на четвърта позиция. Така родената в Букурещ гимнастичка изпълни най-важната си задача, взе квота за олимпийските игри в Токио. Това ще бъде втора Олимпиада за румънката след тази в Лондон. Бронзовата медалистка в отборната надпревара от Игрите през 2012 е завърна миналата година след пропуснати два сезона заради травма. В Базел Йордаке получи най-висока оценка за изпълнението си на греда – 13.466 точки и така даде заявка за златото на този финал.

Рускинята Ангелина Мелникова е номер едно след приключването на пресявките при жените като събра 55.991 точки. Тя помогна на „Сборная“ да спечели допълнителна отборна олимпийска квота. С оценки от 14.300 и 14.625 точки Мелникова оглави класирането за финалите на земя и смесена успоредка.

Топ 24
Най-четени