назад

ФИФА: Инфантино остава президент независимо от разследването срещу него

от Борил Гочев , Източник: БГНЕС
11:47, 03.08.2020
Футбол
ФИФА: Инфантино остава президент независимо от разследването срещу него

Джани Инфатино може да остане президент на Международната футболна централа (ФИФА), докато тече криминално разследване срещу него, съобщиха от централата за The Associated Press.

Специален швейцарски прокурор започна криминално разследване срещу Инфантино в четвъртък заради срещите му с главния прокурор на страната, който водеше разследване за корупция във футбола.

"Няма нищо, което да възпрепятства президента от изпълняване на правомощията му и той ще продължи да изпълнява функциите си в рамките на централата.", казаха от ФИФА.

Етичната комисия към централата бе изправена пред призиви за преустановяване дейността на Инфантино от неговия предшественик Сеп Блатер, който получи забрана извън футбола до 2021.

„Президентът на ФИФА е обект на криминално разследване от швейцарските съдебни власти, но нито е било повдигано обвинение срещу него, нито е бил намерен за виновен. ФИФА и президентът й ще продължат да сътрудничат на съдебните власти в Швейцария, докато тези разследвания приключат“, се казва в изявление на Международната футболна централа.

Швейцарският главен прокурор Михаел Лаубер предложи оставката си по случая, който е центриран около три срещи, които имал с Инфантино в последните няколко години – включително една, която твърди, че не си спомнял.

„ФИФА е уверена, че в края на настоящото разследване ще бъде потвърдено, че президентът на централата не е направил нищо погрешно, срещайки се с главния прокурор на Швейцария“.

Инфантино беше избран за президент след разследванията за корупция във ФИФА през 2015.

Мишел Платини, който тогава беше фаворит да замени Блатер и беше президент на УЕФА, също беше наказан.

Инфантино, който по онова време беше генерален секретар на администрацията на Европейската футболна централа, бе избран за нов президент на ФИФА през 2016, справяйки се с конкуренцията на президента на Азиатската футболна конфедерация Шейк Салман.

Роденият в Бахрейн Салман е вицепрезидент на централата и вероятно ще стане временен президент, ако Инфантино бъде наказан.

Топ 24
Най-четени