назад

ФИФА: Мачове ше има отново, когато здравето на хората не е в риск

ФИФА: Мачове ше има отново, когато здравето на хората не е в риск

Президентът на ФИФА Джани Инфантино предупреди футболния свят да се подготви за най-лошия сценарий на кризата. Швейцарецът, който днес празнува 50-годишен юбилей, призна, че няма яснота кога отново ще се играят мачове.

"Здравето е на първо място, след това е всичко останало. За мениджърите останалото означава да се надяват на най-доброто, но да бъдат подготвени за най-лошото. Без паника, трябва да кажем ясно: ще има мачове отново тогава, когато здравето на хората не е поставено в риск", каза Инфантино в интервю за "Ла гадзета дело спорт".

Той отбеляза, че ФИФА има готовност да подпомогне най-пострадалите от кризата футболни организации.

"Имаме отлична комуникация с УЕФА в Европа, също и с Южна Америка.Сега трябва да помислим за календара на националните първенства, както и за временни изменения в правилника за статута на футболистите и трансферите. Трябва да защитим договорите и променим сроковете за картотеки. Мерки са необходими, но няма начин - всички трябва да направим саможертви, ситуацията е извънредна. Финансовата състояние на ФИФА е стабилно и може да предложим солидарни мерки за справяне с кризата. Имаме ресурсите за това", каза Инфантино.

Президентът на ФИФА е наясно, че паузата във футбола заради коронавируса ще окаже огромно влияние икономически върху играта и призна, че има риск организации и клубове да влязат в рецесия заедно с глобалната икономика.

"Рискът е голям, но кризата създава възможности. Може да реформираме футбола като се върнем крачка назад. Да има по-малко турнири, но по-интересни. Може би с по-малко отбори, но по-балансирани. По-малко мачове, но пък по-оспорвани. Надявам се след време да имаме 50 отбора, които могат да спечелят световната титла, а не само осем в Европа и два в Южна Америка. Но това е в бъдещето. Сега е важното да сме обединени и заедно да спасим футбола", каза Инфантино.

Още Световен футбол

Топ 24
Най-четени