назад

ФИФА въвежда автоматизирана система за маркиране на засадата за Катар

от Борил Гочев
14:14, 08.04.2021
Футбол
ФИФА въвежда автоматизирана система за маркиране на засадата за Катар

Бившият наставник на Арсенал Арсен Венгер сподели, че по време на финалите на световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще бъде използвана автоматична система за маркиране на засади.

Венгер, който понастоящем е ръководител на комисията за глобално футболно развитие във ФИФА сподели, че в момента се работи по новата технология, като тя ще бъде подобна на тази за голлинията, която изпраща автоматичен сигнал на главния рефер, ако топката премина голлинията на една от двете врати.

"Мисля, че системата ще бъде готова за 2022. Автоматизирана означава, че сигналът директно отива до страничния съдия и на часовника му светва червена светлина, която му казва дали има или няма засада", обясни Венгер.

Французинът сподели още, че се надява тази система да съкрати драстично времето за взимане на решения, тъй като понастоящем има случаи, в които футболистите чакат дадено отсъждане повече от минута.

"Към момента имаме ситуации, когато трябва да се чертаят линии и трябва да чакаме средно 70 секунди, за да се вземе решение, а понякога минута и 20 секунди или дори повече, когато ситуацията е тънка. Това е нещо много важно, защото виждаме колко често празнуванията на гол са отменени след обратно решение. Сега ситуацията отива до ВАР, а от там те дават информация на съдията. Настоявам сериозно за пълна автоматизация, при която сигналът отива директно при лайнсмена", допълни френският специалист.

Топ 24
Най-четени