назад

Марк Селби грабна четвърта световна титла

Марк Селби грабна четвърта световна титла

Веселяка от Лестър стана едва петият снукър играч, който вдига за четвърти път трофея от надпреварата, която се провежда в шефилдския театър "Крусибъл".

Селби надигра в страхотен финал с 18:15 фрейма Шон Мърфи и по този начин се завърна на световния връх за първи път от 2017 година.

Решаващата сесия започна при 14:11, като до почивката двамата майстори на щеката си размениха по два фрейма, довеждайки резултата до 16:13 в полза Марк Селби.

В 30-ия фрейма световния №2 се доближи само на една партия от победата, реализирайки сенчъри брейк от 120 точки, неговата втора серия над 100 точки в сблъсъка за трофея.

Мърфи обаче не се предаде и отговори на свой ред с два поредни сенчъри брейка - 100 и 103 точки, намалявайки изоставането си на 15:17.

В следващия фрейм обаче Селби взе своето и така за четвърти път в своята кариера той вдигна световната титла, след успехите му през 2014, 2016 и 2017 година.

Играчът от Лестър бе награден лично от Бари Хърн, който се оттегля от поста председател на World Snooker, но остава завинаги човека, извел снукъра до най-високата международна сцена.

Освен това Селби получи и чек за 500 000 паунда, а също така се нареди и редом до големите шампиони Стивън Хендри, Стив Дейвис, Рони О'Съливан и Джон Хигинс, които имат по четири или повече триумфа в Крусибъл.

Шон Мърфи пък пропусна да подобри рекорда на Марк Уилямс за най-голяма пауза между две световни титли, след като Магьосника стана световен шампион за първи и последен път засега преди 16 години.

От 2005 година насам обаче Мърфи губи трети пореден финал, като за втори пореден път той отстъпва с 15:18 в спора за титлата.

Топ 24
Най-четени