назад

Микяй Наим е на 1/2-финал на Европейското по борба във Варшава

Микяй Наим е на 1/2-финал на Европейското по борба във Варшава

Бългрия ще има един ще има един представител на полуфиналите в свободния стил на европейското първенство във Варшава.

Микяй Наим стигна до решаващите вечерни схватки при 57-килограмовите, а другите трима български борци ще се надяват на път към репешажите за бронзови отличия.

Носителят на златния пояс "Дан Колов" за 2021 г. започна директно от 1/4-финалите, където победи с 8:5 грузинеца Бука Буджиашвили.

За място на финала Наим ще се бори с турчина Сюлейман Атлъ, който е световен шампион от Будапеща 2018 и европейски от Букурещ 2019.

Рухан Расим стартира при 65-килограмовите с много труден мач срещу Хамза Аладжа. Турчинът поведе с 6:0, но през втората част българският национал направи пълен обрат до 9:6. На четвъртфиналите обаче той отстъпи на Кжищоф Биенковски (Полша) с 2:7, който може да го изтегли на репешаж в мача с Максим Сакултан (Молдова) тази вечер.

Ахмед Батаев също е с шанс за медал в категория до 97 кг., въпреки че загуби още на старта срещу Радослав Баран (Полша) с 3:5. Той ще се бори на полуфинал срещу бронзовия медалист от световното първенство през 2019 г. Алихан Жабраилов (Русия).

На Октай Хасан му се наложи да чака най-дълго за втори шанс в турнира. Българският национал при 79-килограмовите бе изпратен в квалификациите и надви Евгени Михалчян (Молдова) с 6:0, но загуби с 0:3 срещу Рашад Юсифли. В последствие борецът от Азербайджан победи Андрей Карпач (Беларус) със 7:4 и се класира на полуфинал.

Топ 24
Най-четени