назад

Реформата във Висшата Лига се отлага

от Борил Гочев , Източник: БГНЕС
11:42, 15.10.2020
Футбол
Реформата във Висшата Лига се отлага

Клубовете от Висшата лига отхвърлиха предложената от Ливърпул и Манчестър Юнайтед реформа на първенството, която предвиждаше бройката на отборите в елита на Англия да бъде намалена на 18.

В допълнение отборите от Английската футболна лига (Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2) щяха да получат сериозна финансова инжекция, за да оцелеят в условията на икономическа криза поради пандемията от коронавирус.

Въпреки че мащабните промени, които също така щяха да дадат повече правомощия на водещите клубове във Висшата лига, бяха изготвени от Ливърпул и Манчестър Юнайтед, на днешната виртуална среща между всички 20 отбора от Лигата, единодушно е било решено така наречения план “Голямата картина” да не бъде осъществен.

Същевременно отборите са постигнали съгласие за финансова помощ за клубовете от Лига 1 и Лига 2 (третото и четвъртото ниво на английския футбол) с безлихвени заеми на стойност до 50 милиона паунда, освен вече договорените дарения от 27 милиона, като предстои да се водят преговори и как да се помогне на тимовете от Чемпиъншип.

Планът за реформа на английския елит бе изготвен от собствениците на “червените” Фенуей Груп и подкрепен от фамилия Глейзър, които са собственици на Манчестър Юнайтед.

Идеята предвиждаше още прекратяването на турнира за Купата на лигата и мача за трофея Къмюнити Шийлд, както и промяна на начина, по който ще се приемат следващи реформи в Лигата.

Дейли Телеграф твърди, че така наречената голяма шестица – Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал и Тотнъм, както и още три клуба с богата история във Висшата лига – Евертън, Уест Хем и Саутхемптън, ще имат по-голяма тежест при евентуални гласувания и промени ще могат да се приемат с шест от гласовете на въпросните девет клуба, а не както досега с 14 от гласовете на всички 20 клуба.

Една от основните идеи на реформата е да бъдат подпомогнати клубовете от долните дивизии, както и да се намали разликата във финансовата мощ между отборите от Висшата лига и тези от другите три професионални дивизии.

Предвижда се първоначално плащане от 250 милиона паунда към отборите от Английската футболна лига (Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2), както и 25 процента от всички общи приходи на четирите професионални групи да отиват в отборите от АФЛ. Футболната асоциация на Англия ще получи отделен бонус на стойност 100 милиона паунда от отборите от Висшата лига.

Топ 24
Най-четени