назад

Уимбълдън премахва системата, според която бяха поставяни мъжете

от Борил Гочев
16:25, 10.07.2020
Тенис
Уимбълдън премахва системата, според която бяха поставяни мъжете

От следващия сезон, мъжете ще бъдат поставяни спрямо ранкинга си, каквато е практиката при жените.

Без съмнение Уимбълдън е най-значимия турнир за абсолютно всички хора, свързани под някаква форма със света на тениса. Въпреки това до ден днешен формулата по която се поставяха тенисистите за надпреварата на "Ол Инглънд Клъб" не веднъж или два пъти е създавала проблеми най-вече с нейната структура.

Тя беше въведена през 2002 година и бе следната – към броя на точките от последното издание на световната ранглиста на 32-мата най-предно класирани, заявили участие, се прибавяха всички точки, спечелени на турнири на трева през последните 12 месеца, както и 75% от най-високия точков актив на „зелено“, завоюван на турнир в състезателната година преди това. Така често се стигаше до размествания и несъответствия спрямо ранкинга и номера, под който е поставен тенисистът.

Интересното е, че тази практика беше използвана единствено за мъжката част от схемата, докато при жените поставянето винаги се е правило, спрямо ранкинга на състезателките. От догодина, обаче, тази практика ще се прилага и при мъжете.

„Взимайки предвид качеството на състезанието, забавлението и модерните тревни кортове, след детайлна дискусия с представители на играчите, AELTC реши, че времето за схемата за определяне на поставените, действаща от 2002 насам, приключи. От "The Championships 2021" схемата при мъжете ще бъде базирана само върху ранкинга“, уточниха от управителното тяло.

Този сезон надпреварата на свещената трева бе отменена за пръв път от Втората Световна Война насам, заради пандемията от коронавирус.

Топ 24
Най-четени