назад

Венгер: Няма расизъм на терена

от Александър Йовев , Източник: БГНЕС
17:57, 13.06.2020
Световен футбол
Венгер: Няма расизъм на терена

Обществото може да научи ценни уроци от футбола в продължаващото си безсилие да се справи с расизма и расовата дискриминация.

Това каза бившият мениджър на Арсенал - Арсен Венгер. Убийството на невъоръжения чернокож американец Джордж Флойд на 25 май при опит за задържане от полицията предизвика глобална вълна от протести с искания за равноправно отношение към хората, независимо от цвета на тяхна кожа.

Във футболния свят голяма част от играчите от различни клубове в Западна Европа се обявиха в подкрепа на протестното движение, а федерациите проявиха разбиране и казаха, че няма да санкционират футболистите за тези им действия.


"Бих казал, че в същността си футболът е антирасистки. Няма значение дали си син на краля на Англия, бял, черен или червен. Ако си добър, ще играеш. Вътре на терена няма расизъм. Но около футбола и по трибуните все още има и това се вижда при гостуванията на националния отбор на Англия", каза Венгер, който над 20 години бе начело на Арсенал.

Сезонът във Висшата лига на Англия ще се поднови в средата на идната седмица с два отложени мача, като те, заедно с 10-те срещи от 30-ия кръг, които ще се играят другия уикенд, ще предминат под слогана #BlackLivesMatter, който ще бъде изписан на гърбовете на фланелките на футболистите, вместо техните имена.

Още Световен футбол

Топ 24
Най-четени