назад

Ясен Петров: Човек трябва да има мечти

от Борил Гочев
10:47, 10.02.2021
Футбол
Ясен Петров: Човек трябва да има мечти

Новият селекционер на националния отбор по футбол Ясен Петров говори в сутрешния блок на БТВ за назначението си на поста, трансфера на Валентин Антов в Болоня, както и за разговора с бившия капитан на "лъвовете" Ивелин Попов.

"Този адреналин много ми липсваше през последната година и нещо. Абсолютно съм наясно с какво се захващам. Всичко зависи от резултатите. Когато има резултати, нещата вървят добре. Когато няма резултати, естествено е да поема отговорност. Поставих едно условие - да ми бъде с 1000 лева по-голяма заплатата. Нито едно друго условие.

Всеки иска да има добри резултати. Искам футболистите да имат самочувствие и да покажат манталитет. При всички положения ще искам да създадем едно настроение и да има дисциплина. За 6 дни трябва да изиграем три квалификации, които са много сериозни."

Ясен Петров обяви, че пред неговия екип сега предстоят пътувания, в които ще бъдат наблюдавани български футболисти, като селекционерът заяви, че всеки, който се представя на добро ниво и играе редовно за своя клуб, ще бъде повикан.

"Има още много да пътуваме. Ще ми се наложи още да пътувам до чужбина, ще пътуваме из България. Надявам се да бъда затруднен в избора. Наблюдаваме доста отбори. Имаше какво да наблюдаваме в Турция. Контролните мачове нямат нищо общо с официалните, но имаме някаква идея на какво може да разчитаме. В момента правим планове да пътуваме до Италия. Предполагам, че ще се срещнем с българските футболисти и ще разговаряме. Всеки един, който се представя на добро ниво ще бъде извикан в националния отбор. Трябва да играе редовно и да се представя на добро ниво. Много ми се иска да видим израстването на българските футболисти. Знаем, че няма български футболисти, които да играят в някой топ отбор. Дано Антов започне да играе за Болоня. Мисля, че това ще бъде много добра възможност за нас."

Бившият наставник на Левски сподели и малка част от опита си, който той придоби по време на престоя си в Китай, където води отборите на Шъдзяджуан, Бейджин Ентърпрайсис и Хенан

"Навсякъде се стараят да създават футболисти. Времето е различно. Няма я улицата. В момента там, където живеех на площадките са построени блокове. В Китай абсолютно всичко е различно, но създадоха план до 2025 година да създадат 50 хиляди школи за футбол. Различното там е, че живеят в един камп и се мисли само за футбол. Не съм имал проблем с мотивацията. Аз вярвам, че имаме футболисти, с които да свършим работа."

Селекционерът заяви, че вече е провел разговори с наставника на младежите, Александър Димитров, както и с родните футболисти, които играят зад граница, включително Ивелин Попов.

"В тясна връзка съм със селекционера на младежкия национален отбор. Комуникацията ни е прекрасна. Между младежите и мъжете има голяма разлика. Всеки, който е готов за мъжкия футбол, ще е добре дошъл. Трудно се работи и трудно се играе в България. Ние си имаме свой български начин на мислене. Негативно сме настроени. Не сме от хората, които ще подкрепяме. Ние като екип ще взимаме решенията, за да може да си носим отговорността. Успях да говоря с голяма част от футболистите, които играят в чужбина. Всичко е много позитивно на този етап. Ще продължим тази комуникация.

На Бербатов първо се възхищавам като футболист. Пожелавам му успех в неговата нова роля. Не е лесно. Той ще се убеди, че не е лесно. Той е интелигентен футболист и интелигентен човек. Разговарях с Ивелин Попов. Той в момента трябва да се оправи от контузията, която има. Пожелавам му успех в клубния отбор и продължаваме да комуникираме."

Запитан относно кога ще се проведе Конгрес на БФС, Ясен Петров отговори, че този въпрос не го касае него, но се надява да има пълната подкрепа на управниците.

"Това кога трябва да бъде свикан Конгрес не е въпрос насочен към мен. Аз смятам, че БФС прави всичко възможно, за да се справи с футбола. Надявам се, че имам пълната подкрепа на хората в БФС.

Предстоят ни мачове през три дни и ще извикаме по-голяма група. Важно е да започнем добре срещу Швейцария и след това да се възстановим максимално добре за мача срещу Италия. Човек трябва да има мечти. Целта ни е да се представим максимално добре"., завърши селекционерът.

Топ 24
Най-четени