назад

Згурова е втора след плуването на Световната купа по петобой

Згурова е втора след плуването на Световната купа по петобой
Снимка: bgswim.com

Световната и Европейска шампионка за девойки от 2019 година Светла Згурова направи уникално плуване в първата дисциплина от полуфиналните квалификации на Световната купа по модерен петобой, която започна днес в София и е олимпийска квалификация за Токио.

Българката спря хронометрите с 2-ро време от всички 84 състезателки, разделени в отделни серии. Згурова спечели своята с резултат - 2:13.14 минути, като остави след себе си Олимпийската шампионка от Лондон 2012 Лаура Асадескайте (Литва) – 2:23.10 минути и голямата надежда на Русия за злато от Токио Гулназ Габайдилина – 2:13.22 минути. Така, след първата дисциплина от програмата на турнира Згурова е на второто място във временното класиране.

До края на днешния ден предстои фехтовка, бягане и стрелба (в квалификациите конната езда не е включена). Другата ни представителка Ралица Митева също направи добро плуване и завърши с време 2:20.69 минути, което към момента я класиране сред първите 36, които ще участват на женския финал в петък.

Като цяло много силно начало за участниците в Световната купа, които ще се борят за Олимпийски квоти. Това издание завършва с финалите при мъжете в неделя, а следващият квалификационен турнир за Игрите отново ще бъде в София в периода 15-18 октомври. Отлична оценка за организацията до момента получи Българската федерация по модерен петобой от представителите на Международната централа.

"Много съм щастлив от плуването на Светла Згурова, а и на Ралица Митева. Сега предстои по-трудното за тях до края на квалификациите. Но, аз съм оптимист виждайки тяхното желание и потенциал. Нека първо минат жените, а от утре ще говорим за мъжете, където имаме 7 представители. Виждате времето навън и условията. На терена в Национална спортна академия правим и невъзможното да го изчистим от снега и да направим добри условия за бягането и стрелбата. Имаме огромна палатка под която са подредени мишените и състезателите ще могат да се концентрират без проблеми. Още веднъж искам да изкажа огромната си благодарност към Столична Община за подкрепата. От тях получихме и допълнителни дезинфекциозни тунели през които на всички спортни съоръжения минават атлетите и техните треньори”, сподели президентът на БФ Модерен петобой Андрей Кузманов.

Топ 24
Най-четени